PTC SITES YANG MASIH MEMBAYAR

PTC Indonesia hidakyah bux.gs banner,best ptc

Ayoo.. Masih ingat nggak ama rukun Islam? jangan-jangan ada yang udah Lupa Tu... Oke oke.. ini dijelasin lagi setelah lama tidak mendengar, membacanya atau mungkin dah Lupa he he he...

RUKUN ISLAM ADA 5 PERKARA :

1) MENGUCAP DUA KALIMAT SYAHADAT

Kalimat Syahadat merupakan pengakuan seseorang itu tentang mentauhidkan Allah dan pengakuan bahawa Nabi Muhammad itu adalah pesuruh/utusan Allah. kalimat ini sebagai batas iman dan kufurnya seseorang itu.
Kalimat pertama bermaksud :

"Aku bersaksi bahawa tiada tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah"

Kalimat kedua bermaksud :

"Dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu adalah pesuruh Allah"

2) SOLAT FARDHU LIMA WAKTU SEHARI SEMALAM

Solat merupakan tiang agama. Tanpa solat segala amalan umat Islam adalah sia-sia. Yang membedakan di antara seorang Islam dengan bukan Islam juga adalah solat 5 waktu sehari semalam.

3) MENGELUARKAN ZAKAT

Zakat ialah mengeluarkan sebahagian harta menurut syarat tertentu yang telah ditetapkan oleh syarat untuk diberikan kepada orang yang berhak untuk menerimanya sebagai sedekah wajib. Mengeluarkan zakat hukumnya wajib bagi tiap-tiap orang yang mempunya harta menurut ketentuan syarak. Orang yang ingkar wajib dihukumkan murtad.

4) BERPUASA DALAM BULAN RAMADHAN
Puasa bererti menahan diri daripada makan dan minum serta melakukan perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa mulai terbit fajar sehingga terbenamnya matahari. Semasa dalam bulan Ramadhan setiap umat Islam yang memenuhi syarat diwajibkan berpuasa selama sebulan.

5) MENGERJAKAN HAJI BAGI YANG MAMPU
Mengerjakan haji ialah mengunjungi Baitullah (Kaabah) di Mekah untuk beribadat pada waktu tertentu dengan syarat tertentu. Mengerjakan haji hukumnya adalah wajib sekali dalam seumur hidup bagi mereka yang mampu.

0 komentar:

Post a Comment

Terimakasih atas partisipasi anda, mohon komentarnya

ADVERTISES

GetPaidTo.com We'll paid 50 Cent or $0.50 for 1st time to Sign Up no minimum Cashout & daily cashout it's my 1st payment

lowongan kerja di rumah Panduan yang benar bagaimana memulai bisnis internet saat ini CO.CC:Free Domain Free domain .cc yang bisa anda gunakan untuk Blog atau Web milik anda jika anda tidak mau menggunakan jasa Web domain&hosting yang mengharuskan anda untuk berlangganan. 100% Free. Buruan ganti domain anda dengan .cc

Info Footbal Up to Date

Goal.com Live Scores